Lekkere recepten (alleen recepten vermelden !!!) *

Lekker kletsen over allerlei onderwerpen en ook over motor rijden
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Lolbroek Smurf

Lekkere recepten (alleen recepten vermelden !!!) *

#1 Bericht door Lolbroek Smurf » 01 dec 2009, 11:07

Winter biefstuk


Benodigdheden;

Biefstuk (1 pp)
Spruitjes
Champignons ( kastanje zijn het lekkerste)
Krieltjes
Ontbijtspek ( lange dunne plakjes 2 per biefstukje)
Rozemarijn (gedroogd of takjes)
Groene pesto (potje pesto pasta)
Kruidenboter

Maak de spruitjes schoon en gaar ze medium ( niet te gaar)Giet ze af en laat ze staan.
Bak de krieltjes in olie in een hapjes pan of wok, wanneer ze bijna gaar zijn doe je er de pesto bij (naar smaak)
Schep er een minuutje of 10 voor je gaat eten de spruitjes door zodat ze weer warm worden.

Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Bak ze in kruiden boter tot ze mooi bruin zijn en doe er wat peper op

Maak de biefstukjes droog met een stukje keukenrol.
Doe er wat peper op ( geen zout) omwikkel de zijkant van de biefstuk met het ontbijtspek, (zet dit vast met een prikkertje) en strooi er wat rozemarijn op (of leg het takje erop)
Bak ze naar eigen smaak in de koekepan( medium bv)

Leg de biefstuk op een bord en schep er de spruitjes met krieltjes bij en vergeet de champignons niet

Eet smakelijk :et

Ed Vissers
Motorloos
Berichten: 7374
Lid geworden op: 10 aug 2008, 15:46
Locatie: NL

#2 Bericht door Ed Vissers » 01 dec 2009, 17:35

Thaise soep

Gerecht voor 6 personen

Voorbereidingstijd ca 30 minuten
Bereidingstijd Alleen opwarmen

Benodigdheden:

300 - 400 gram kipfilet
Pakje verse koriander
1 ei
100 – 200 gram taugé
2-3 teentje knoflook ( hoeveelheid afhankelijk van eigen voorkeur)
Eventueel een mespuntje sambal oelek
2 – 3 eetlepels Thaise vissaus ( Hoeveelheid afhankelijk van eigen voorkeur -neem echte en niet die van Albert Heijn oid)
21/2 – 3 liter water
2 blokjes kippenbouillon

Voorbereiding:

Pel de knoflookteentjes en hak de knoflook fijn
Kluts het ei en bak hier een pannekoek van. Deze af laten koelen en in repen van enkele mm dik snijden. De repen in stukjes van ca 5 – 8 cm snijden
Hak de koriander fijn. Lelijke blaadjes verwijderen. Grove steeltjes weglaten.
Was de taugé en snijdt deze in stukjes van ca 5-6 cm
Kipfilet ontdoen van vet en in blokjes snijden

Bereiding:

Water koken; kipblokjes er in , aan de kook houden en intussen een paar keer afschuimen Ca 15 mins laten koken.
Het geheel zeven in een fijne zeef. De Bouillon opvangen in een schone pan. De blokjes kip even afspoelen met water en dan terug in de bouillon.
Bouillon zacht laten koken en blokje bouillon, taugé, eireepjes, knofllook, koriander en vissaus toevoegen. Dan nog 10 minuten laten doorkoken.
Evt een mespuntje sambal oelek toevoegen.


Tip:

De kip kan heel gemakkelijk vervangen worden door een wat stevige vis zoals tilapiafilet. In dat geval geen blokjes kippenbouillon gebruiken maar blokjes visbouillon





Thaise rijst met boontjes

Gerecht voor 4 personen

Voorbereidingstijd ca 20 minuten
Bereidingstijd ca 25 minuten

Benodigdheden:

400 gram droge Thaise Jasmijnrijst (ook wel Pandanrijst)
500 gram rundergehakt
400 gram sperciebonen
3 tot 4 grote uien
4-8 teentje knoflook ( hoeveelheid afhankelijk van eigen voorkeur)
Pakje verse koriander
1 Spaanse peper (evt te vervangen door een mespuntje sambal oelek)
4 – 6 eetlepels Thaise vissaus ( Hoeveelheid afhankelijk van eigen voorkeur -neem echte en niet die van Albert Heijn oid)


Voorbereiding:

Pel de knoflookteentjes en hak de knoflook fijn
Haal de boontjes af en snijdt ze in stukjes van ca 1 cm (schuin snijden)
Pel en snipper de uien in niet te kleine snippers
Snijdt de Spaanse peper in klein stukjes
Hak de koriander fijn. Lelijke blaadjes verwijderen. Grove steeltjes weglaten
Spoel de rijst met koud water goed af en laat deze uitlekken

Bereiding:

Roerbak het gehakt in een wok of hapjespan
Breng tegelijkertijd ruim water aan de kook voor de rijst
Tijdens het roerbakken een beetje peper en zout en de helft van de vissaus en knoflook
toevoegen
Als het water kookt de rijst toevoegen en ca 7 minuten zachtjes laten doorkoken. Af en toe roeren.
Als het gehakt gaar is de uien, boontjes, knoflook en Spaanse peper (of de sambal) toevoegen. Het geheel doorroeren. Als de uien glazig worden het restant van de vissaus toevoegen.
Als de rijst 7 minuten gekookt heeft dan goed afgieten en 15 minuten in de pan met deksel erop laten staan.
Ca 5 minuten voordat de rijst gaar is de koriander aan het roerbakmengsel toevoegen.
Als direct na het in de pan doen van het gehakt het koude water voor de rijst is opgezet, zal het roerbakmengsel goed zijn op het moment dat de rijst gaar is.

Eet smakelijk

Wijntip:
Een koude (Tokaij) Pinot Gris uit de Elzas
Groetjes,

Ed

Spreuk: Geloof niet alles wat je denkt :lol:

Gebruikersavatar
Stephan
Honda ST1300
Berichten: 7516
Lid geworden op: 14 aug 2008, 23:09
Locatie: Tilburg (NL)
Contacteer:

#3 Bericht door Stephan » 01 dec 2009, 17:48

Vlaams stoofpotje in bier!

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram runderlappen
- 2 uien
- 250 gram champignons
- 1 winterwortel
- 2 plakken ontbijtkoek
- 25 gram boter
- 250 ml bruin bier
- 1 eetlepel suike
- 1 zakje Knorr mix voor stoofpotje
- 200 gram voorgekookte aardappelpartjes
- 2 eetlepels peterselie

Bereidingswijze
Snijd het vlees in blokjes. Snipper de uien. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de wortel in stukken. Snijd de ontbijtkoek in dobbelstenen. Verhit de boter en bak het vlees al omscheppend bruin met de uien. Blus het af met het bier en de suiker. Laat het mengsel op laag vuur met gesloten deksel 1 1/2 uur stoven. Voeg, als het vlees bijna gaar is, de mix, 250 ml water, champignons, wortel, aardappelpartjes en ontbijtkoek toe. Breng het geheel al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat alles nog eens 15 minuten zachtjes stoven. Strooi voor het serveren de peterselie erover.

Je kunt het serveren met rijst of puree ...maar meestal doen wij er een vers stokbroodje bij, dan kun je lekker soppen in de saus.
Skol, en as ge nie drinkt, dan bleft 'm vol! :pro

Ed Vissers
Motorloos
Berichten: 7374
Lid geworden op: 10 aug 2008, 15:46
Locatie: NL

#4 Bericht door Ed Vissers » 16 jan 2010, 15:53

Snert ( 4 liter)

Benodigd

2 pakjes spliterwten a 500 gr
1/2 knolselderij
1 flinke prei
1 bosje selderie
250 gram gerookte magere sprekreepjes
500 gram hamlappen
1 rookworstje
Bouillonblokjes

Bereiden

Snij de knolselderij doormidden (van boven naar beneden)
Snij haaks daarop de halve knolselderij in plakken van een kleine cm.
Snij de buitenkant van de plakken af
Snij de plakken in repen van een kleine cm
Snij de repen in dobbelsteentjes

Hak de peterselie in stukjes

Snij en was de prei in plakjes van 1 cm dikte

Snij de hamlappen in dobbelsteentjes van 1 x 1 cm

Breng 4 liter water in een grote pan aan de kook. Denk er aan dat er nog wat ruimte in de pan moet blijven voor de ingrediënten.
Doe de hamlappen in de pan en laat het vlees 20 minuten trekken.
Schep het vlees uit de pan en spoel het met water schoon ( bv in een vergiet)
Zeef de bouillon door een fijne zeef ( opvangen in een andere grote pan of kom).
Maak de soeppan nu eerst helemaal schoon.
Doe daarna de bouillon en het vlees weer in de pan en zet de pan op een "laag vuur"
Voeg naar eigen smaak wat bouillonblokjea toe. Niet te veel want de snert mag zeker niet te zout worden.
Spoel de spliterwten onder de kraan af en doe deze in de pan.
Voeg de knolselderij, de prei, de peterselie en het spek toe.
Laat het geheel 2 uur op een laag vuurtje zacht pruttelen. Af en toe het geheel goed doorroeren.
Snij na 1 1/2 uur pruttelen het rookworstje in plakjes en doe deze in de pan.

Eet smakelijk ;)
Groetjes,

Ed

Spreuk: Geloof niet alles wat je denkt :lol:

Ed Vissers
Motorloos
Berichten: 7374
Lid geworden op: 10 aug 2008, 15:46
Locatie: NL

#5 Bericht door Ed Vissers » 17 jan 2010, 09:52

Oliebollen

Ik ga uit van 3 pakken Koopmans oliebollenmix.
Verder benodigd:
4 liter zonnebloemolie
250 gr vast frituurvet
2 flesjes 0,33 cc Trappistenbier (Triple).
500 gr rozijnen en krenten ( op een pak koopmans mix staat max 250 gr per pak toevoegen, maar bedenk dat de rozijnen en krenten zwaarder worden door de rum :) ).

Bereiding:

Laat de krenten en rozijnen 2 dagen wellen in rum. Wellen in een goed afgesloten bak of kom.
Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Beslag en rijzen:
Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken

Schenk het bier in een kan. Er blijft wat residu achter in de flesjes.
Het bier aanvullen met heet water tot in totaal 1,5 liter. Daarbij nog wel de flesjes bier met wat heet water uitspoelen. Het residu bij het water/bier-mengsel voegen. Het geheel is nu lauw en dat moet.

Neem een schone emmer of iets dat groot genoeg is om het beslag in te maken.
Schud de Koopmans oliebollenmix in de emmer en voeg het water/bier toe.
Mix het geheel tot een glad en luchtig beslag. Neem daarvoor de tijd (= geduld).
Voeg de uitgelekte krenten en rozijnen toe. Klop deze goed door het beslag met iets als een houten pollepel. Je merkt op een gegeven moment dat er wat beslag aan de rozijnen/krenten gaat kleven. Dat is het teken dat ze goed zijn doorgeroerd.
Dek de emmer af met een natte doek en zet deze op een verhoging tegen een radiator van de cv (oid). De omgeveing van het beslag moet dus lekker warm ziin om te rijzen.

Bakken:

Doe de olie en het frituurvet in een grote diepe pan. Bv een lekker grote soeppan. Zet deze “op het vuur”. De inhoud goed heet laten worden. Ik contoleer of het het genoeg is om op een gegeven moment e een korst witbrood in te laten vallen. Deze moet en beetje spetterend snel bruin worden.

Vorm met 2 grote lepels een bolletje beslag en laat deze in de olie zakken. Ik bak zelf grote bollen. Daarvan gaan er bij mij 4 in een pan. Als de bollen in de pan gedaan zijn zet ik het vuur wat lager. Het mag niet te heet worden. Ik bak op deze manier de bollen in ca 6a7 minuten mooi bruin en gaar.
Als de bollen ongeveer 1 a 1½ minuut in de olie drijven keer ik ze om. Dan na en minuut of 3 a 4 keer ik ze weer om. Dan laat ik de kant die nog niet mooi bruin is in nog ongeveer 1 a 1 ½. Dan zijn ze rondom mooi bruin. Dan schep ik ze met de schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom die bedekt is met keukenpapier. Dan zet ik meteen het vuur onder de olie hoog en begin met de volgende 4. Als die in de pan liggen gaat het vuur weer lager. Dat “spel” is een beetje aanvoelen.
NB. Bij het vormen van een bolletje beslag zorg ik ervoor dat ik van onder uit de emmer zorg voor het “meenemen” van krenten en rozijnen. Deze zakken nl tijdens het rijzen van het beslag een beetje naar de bodem. Tijdens het bakken zet ik de emmer vlakbij “het vuur” Lekker warm en goed voor het rijzen. Dan valt het beslag nl niet in.

Uitlekken:
Ik maak een hoekje vrij op het aanrecht in de keuken. Daar leg ik dubbelgevouwen keukenpapier op.
Neem de bollen uit de kom en leg ze nu op het keukenpapier. Als ze flink zijn afgekoeld leg ik ze in een schaal en dek ze af met plastic ( bv een plastik zak ).

Op deze manier krijg ik goed smakende bollen die goed gaar zijn en lekker zacht blijven. Je kunt ingrediënten naar eigen smaak toevoegen. Ik gebruik zelf per sé gen stukjes sukade want als dat aan de buitenkant van de bol zit wordt dat keihard.
Voor bollen zonder rozijnen en krenten kun je het beslag op dezelfde manier maken en gewoon de rozijnen/krenten weg laten.

Suc6.
Groetjes,

Ed

Spreuk: Geloof niet alles wat je denkt :lol:

René

#6 Bericht door René » 20 jan 2010, 11:38

Gehaktsaus speciaal voor de pasta.

1 ui
1 paprika
Snufje zout
⅓ zak palmsuiker (toko)
1 theelepel gepureerde knoflook
3 eetlepels gezuiverde tamarinade
1 theelepel ground chili & garlic in ion
600 gr rundergehakt
Ketjap ABC manis zoet

Snij de ui en de paprika in kleine stukjes.
Zet een pan op het voor en doe als deze heet wok olie in.
Voeg dan de ui, paprika en 1 theelepel knoflook puree toe.
Daarna voeg je het gehakt toe en doe je 3 eetlepels gezuiverde tamarinade in de pan.
Voeg 1 theelepel Ground chili & garlic in ion toe.
Roer dit geheel goed door.
Doe de wolk ketjap ABC manis zoet in de pan.
Voeg hier direct de palmsuiker aan toe.

Vergeet in de tussen tijd niet om de pasta af te koken.

René

#7 Bericht door René » 20 jan 2010, 11:39

Gugelhopf

Ingrediënten:

250 gr zachte roomboter
300 gr suiker
600 gr bloem
6 eieren
1 dl halfvolle melk
3 dl gezoete room
25 gr bakpoeder
10 gr citroenrasp
150 gr amandelen
80 gr pijnboompitten
70 gr walnoot
150 gr blanke hazelnoten
120 gr rozijnen
150 gr pruimen zonder pit
150 gr abrikoos
2 sinaasappelschillen
zout



Werkwijze:

Sla de boter samen met de suiker op tot deze wit van kleur is.
Voeg 1/3 van de bloem toe tot deze opgenomen is, en herhaal dit nog 2x.
Doe bij het laatste deel de gezeefde bakpoeder.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
Melk, room en citroenrasp toevoegen.
Overige ingrediënten cutteren, en door het beslag spatelen.
Vul de ingevette en bebloemde tulband.
Afbakken op 160 graden ca 70 min.
Nadrogen in de oven ca 15 min bij 100 graden.

René

#8 Bericht door René » 20 jan 2010, 11:41

Pasta salade met tonijn

4 blikjes tonijn (van die kleintjes, je weet wel...120 gram ofzo?)
400 gram pasta (al dente gekookt, afgekoeld)

1 rode ui
1 flinke teen knoflook

4 eetlepels mayo
2 eetlepels crème fraîche
1 kleine eetlepel ketchup(naar smaak)
2 kleine tomaten in dunne reepjes
provencaalse kruiden

1 rode paprika in blokjes
1 eetlepel kappertjes
flinke hand zwarte olijven, grofgehakt

zout en peper

Alle ingrediënten luchtig doorelkaar scheppen.

Serveren met ciabatta en verse pesto

René

#9 Bericht door René » 20 jan 2010, 11:42

Koude macaronischotel

Ingrediënten:
± 350 gr macaroni (elleboogjes)
1 gele paprika
4 tomaten
1 salamiworst (±20cm)
2 blikjes tonijn in olie
2 potjes sandwichspread tonijn (niet overal verkrijgbaar)
1 komkommer
Evt zilveruitjes
Evt augurken

Werkwijze:
Macaroni koken (al dente*) en goed laten afkoelen.
Overige ingrediënten brunoise** snijden.
Als de macaroni koud is alles met elkaar mengen en in de koelkast verder laten koelen tot deze goed koud is.

EET SMAKELIJK

* niet al te gaar
** blokjes

jean-marie

Erwtensoep

#10 Bericht door jean-marie » 20 jan 2010, 19:23

Erwtensoep
Voor 12 personen:

500 g hammetje
500 geweekte spliterwten
1 schijf gerookt spek van 100 g
1 rookworst
2 grote uien
1 dikke wortel
2 preien
1 halve knolselder
3 grote aardappelen
peper en zout
bouillonblokjes
3 sneetjes roggebrood geroosterd

Erwtensoep

Breng 2 liter water aan de kook en voeg de geweekte erwten samen met het hammetje en het spek toe. Laat opnieuw koken en schuim af.
Schil de aardappelen en maak de groenten zuiver en snij ze in kleine stukken (niet te fijn). Doe deze groenten na een half uur bij de soep en laat nog een hele tijd pruttelen op een laag uur. Roer regelmatig om te voorkomen dat de erwten zich op de bodem aanzetten. Schuim geregeld af. Kruid met peper en zout.
Haal het vlees uit de ketel, verwijder de botjes en de zwoerd en snij alles fijn. En voeg het vlees terug bij de soep.
Voeg vlak voor het serveren de in rondjes gesneden rookworst toe en laat even mee opwarmen.
Doe enkele dobbelsteentjes geroosterd brood in het bord voor het serveren. Kan ook gebruikt worden als maaltijdsoep.
Afbeelding

jean-marie

koken voor mannen

#11 Bericht door jean-marie » 14 feb 2010, 11:47

http://www.facebook.com/pages/Koken-voo ... 210?ref=nf

Wordt fan van mijn pagina koken voor mannen.
En maakt en proef de heerlijke menu's.


Verleden week deze heerlijke en gezonde menu bereidt:

Tagliatelli met zalm en broccoli

Ingrediënten
400g tagliatelli
1 dl olie (olijf)
1 dl witte wijn
1 sjalot
2dl light room
200gr gerookte zalm
een weinig fijgesneden basilicum
snuifje peper
weinig olie (olijf)
4 el gemalen gruyère kaas
1 grote stronk broccoli
4 gepelde scampi's (suggestie van budgetkoken : snij elke scampi in 3 stukjes)

Bereiding
Kook de tagliatelli beetgaar in licht gezouten kokend water waaraan een eetlepel olie aan toegevoegd is. Giet af en laat uitlekken.
Bak de gepelde scampi’s in een weinig olie en wanneer ze roze kleuren uit de pan halen en op een bordje leggen.
Spoel de broccoli en verdeel hem in roosjes. Kook of stoom die gaar.
Pel de sjalot en snipper hem fijn. Fruit in een weinig olie en doe er de witte wijn bij. Laat gedeeltelijk inkoken. Doe er de room bij en laat even doorkoken. Breng op smaak met basilicum en peper.
Snijd de zalm in reepjes en roer hem onder de saus. Voeg er ook nog eventjes de scampi’s bij.
Verdeel de warme tagliatelli op voorverwarmde borden samen met de broccoli en overgiet met de saus. Bestrooi met gruyère kaas.

René

#12 Bericht door René » 13 jun 2010, 10:18

O ja met dit recept ben ik beroemd geworden bij de BZB.

Afbeelding

BANANENKEEK
Naar idee van Bakkertje René

RECEPT:

UITKOMST: 2 STUK
Blikinhoud: 1 Liter

300 gr Roomboter / Margarine
300 gr Suiker
20 gr Citroenrasp / Sap
250 gr Ei
300 gr Bloem
3 Rijpe bananen

WERKWIJZE:

• Grondstoffen afwegen
• Bloem zeven
• ½ Banaan pureren
• De 2 overige bananen ieders in 6 plakken snijden
• Cakeblikken smeren
• Oven voorverwarmen op 160 °C

• Margarine zalfig kloppen en evt. iets verwarmen
• Suiker en citroenrasp toevoegen
• Klop het geheel luchtig
• Voeg onder voortdurend kloppen de eieren één voor één toe
• Voeg de gepureerde banaan toe
• Als het geheel luchtig genoeg is de bloem toevoegen
• Het geheel nog even laten kloppen
• Vul de bodem van het bakblik
• Leg hierop 2 plakken banaan
• Hierover weer een laag cakebeslag
• En hier weer 2 plakken banaan op leggen
• Nog een laag beslag en 2 plakken banaan
• Als laatst de rest van het beslag erop
• Het geheel een beetje gelijk verdelen
• En nu de cake in de voorverwarmde oven zetten
• En ca. 50 minuten bakken
• Na het bakken de cake lossen op een grille

Afbeelding

ikkieman
Triumph Trophy SE
Berichten: 5779
Lid geworden op: 15 aug 2009, 18:06
Locatie: Gouda

aardappeltjes à la Penterman

#13 Bericht door ikkieman » 13 jun 2010, 11:24

benodigdheden voor 2 personen:
-4 grote vastkokende piepers
-250 g honing
-125 ml crème fraiche
-50 gr. vegeta (balkan kruiden. te koop bij de Jumbo of bij een balkantoko)

bereidingswijze:
-verwarm de oven voor op 180 graden
-schil en snij de piepers in plakjes
-mik de honing, creme fraiche en vegeta eroverheen
-meng het hele zooitje in een ovenschaal
-gooi het in de oven voor 45 minuten
-KLAAR
I told the doctor I broke my leg in two places. He told me to quit going to those places.
2018 - heden: Trophy SE
2016 - 2018: K1300gt
2013 - 2015: Pan European 1300
2010 - 2013: XJ900s Diversion
2010 - 2010: Deauville 650

Slakkie

.

#14 Bericht door Slakkie » 13 jun 2010, 22:39

Pitha
(recept volgens orginele traditie)


benodigheden:
500 gram gehakt (kalfs/rund)
2 uien
zout
peper
(eventueel een beetje vegeta)
500 gram meel (witte bloem)
water (zelf inschatten)
olijf olie
deegroller
schoon wit laken van ongeveer 1,5X1,5 meter
(of ander groot oppervlak waar deeg gemaakt kan worden)


Vulling:
Snijdt de twee uiten zeer klein en meng dit goed door het gehakt.
Breng het op smaak met peper en zout.

Pitha:
Maak met het meel en het water een elastisch bolletje door langdurig en goed te kneden. Als het bolletje klaar is even opzij leggen. Neem het laken en leg dit op een grote tafel. Bestrooi het laken met wat meel. Neem het deegbolletje en rol dezen op het laken zéér dun uit. Zodra het met de deegrollen niet meer gaat moet je met de handen het deeg heel voorzichtig uit elkaar trekken (aan alle kanten van het deeg). Als je alles goed doet heb je een flinterdun deeglaagje op het laken liggen waar je bijna doorheen kunt kijken. Zorg dat dit deeglaagje enigsinds vierkant is. Nu pakt men het gehakt en begin van links naar rechts het gehakt te verspeiden (zoals een worsje). Als dat gereed is moet men het deeg oprollen zodat er door het gehakt een soort "lange frikandel" ontstaat. Stop met rollen zodra het gehakt driemaal is omwillelt met het deeglaagje. Snijdt vervolgens het deeglaagje van links naar rechts door zodat er een lange worst overblijft. Doe dit ook met het resterende deeg en het overgebleven gehakt tot alles op is. Men heeft nu enkele lange deegrolletjes met gehaktvulling. Snijdt vervolgens deze "worsten" door op ongeveer 35 cm. Maak van deze 35 cm lange deegrolletjes en soort ovaal door beide uiteinden naar elkaar toe te buigen en knijp de uiteinden aan elkaar vast. Leg de Pitha op ingevette (olijfolie) aluminiumfolie. Bestrijk elke Pitha met wat olijf olie en bak ze goudgeel en gaar in de oven op ongeveer 200 graden.

Smakelijk.


Slakkie

René

#15 Bericht door René » 27 jun 2010, 21:10

lekker lunch stokbroodje

Snijd een stokbroodje door het midden
Doe op beide helften een beetje pesto
Leg hier een plak kaas bovenop
Vervolgens halve plakjes tomaat
Tot slot nog een beetje basilicum of italiaanse kruiden erover

Daarna deze broodjes afbakken in een voorverwarmde oven op ca 200 graden voor een minuutje of 10 ... (afhankelijk van oven en hoeveelheid)

eet uwes smakelijk

Ingrid Graafland

appelcake

#16 Bericht door Ingrid Graafland » 28 jun 2010, 23:25

Men neme: goed humeur en niet te veel honger (want anders haalt ie de volgende ochtend niet 8) ):

250 gram zachte roomboter
600 gram lichtbruine basterdsuiker of 500 gram fijne rietsuiker
7 a 8 eieren
pak zelfrijzend bakmeer of cakemeel
5 tot 7 appels (goudreinet of cox of elstar)
kaneel
rum (Stroh, als er tenminste nog wat over is na de wintersport)

2 flinke mengkommen, een bakplaat met opstaande rand, voorzien van bakpapier. Ovenduur ongeveer 1 uur bij 160 graden Celsius.


In 1 mengkom een handje suiker, wat kaneel naar smaak en een scheut rum.
Schil de appels dan in 4-en, klokhuis eruit, snijdt in plakjes of kleine stukjes en meng die met de suiker/kaneel/rum. Lekker laten staan terwijl je de rest doet.

Oven aan en bakplaat bekleden met bakpapier.

Boter mixen met suiker, dan 1 voor 1 de eieren erdoor, als laatste in 1 keer het bakmeel/cakemeel erdoor. Eventueel scheutje rum door het beslag mixen.

Beslag nu op de bakplaat en gladstrijken. de schijfjes appel in 5 of 6 rijtjes in het beslag duwen. Heb je stukjes appel, dan even in een vergiet uit laten lekken (rum en suiker niet weggooien! is lekker in je koffie..) en over het beslag verdelen. De stukjes appel licht aanduwen zodat ze grotendeels door het beslag bedekt worden.

in de oven en de temperatuur na een half uur iets terug nemen, ik heb zelf een hete-lucht oven en draai die terug naar 150 graden. Na een uur is de geur geweldig en de kleur goud. Afkoelen kan, maar ook warm is deze appelcake errug lekker. Als hij een dag mag staan, wordt de smaak nog beter. Maar bij mij in huis is de volgende dag meestal kruimels verzamelen...
:lol: :lol:

Mathijs

#17 Bericht door Mathijs » 20 okt 2010, 11:47

klein hapje voor bij de tv (eigen brouwsel)

Benodigdheden:
- 1 pakje toastjes pp (Melba Toast oid)
- Plakjes kaas
- Tomatenketchup of tomatenprut uit blik (7ct c1000)
- Oregano, gedroogd en fijn

Bereiding:
- Beleg de toastjes met kaas,
- Vervolgens doe je wat ketchup of tomatenprut uit blik op de kaas, (na eigen inzicht).
- Doe het geheel op een magnetronbestendig bord en plaats deze in de magnetron voor ongeveer 10 tot 30 seconde, afhankelijk van het vermogen van de magnetron.
- Maak het geheel af door er wat Oregano overheen te strooien.

Smakelijk Eten!
ps. de kaas kan erg heet zijn :P

Gebruikersavatar
Koen
Honda Goldwing
Berichten: 6348
Lid geworden op: 06 jun 2010, 15:28

#18 Bericht door Koen » 20 okt 2010, 12:15

Hierbij lekker lunchreceptje (makkelijk te maken):
Toast Hawaï
per stuk:
2 witte boterhammen
1 schijf ananas
1 plakje schouderham of spek
2 plakjes kaas
beetje boter

De boterhammen aan beide zijden insmeren met boter, plakjes kaas erop, dan de ananas en tenslotte de ham/het spek. Andere boterham erbovenop en paar minuutjes onder de grill tot de boterhammen mooi goudbruin kleuren.

Klaar!

Aangepast moderator
Grtz! Koen
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Missy
Honda NT650V
Berichten: 497
Lid geworden op: 23 jan 2011, 20:31
Locatie: Dordrecht

Re: Lekkere recepten (alleen recepten vermelden !!!) *

#19 Bericht door Missy » 25 mar 2012, 21:20

Wraps....(by Kim)

Benodigdheden:
* Grote wraps (ong 6 per pak) (Lidl)
* Kruiden room"kaas".. of Philadelphia..of Boursin.. al naar gelang de wens.
Beleg..
* Gerookte zalm doet het ALTIJD goed,
* Kipfilet,
* Kalkoenfilet,
* Salami,
* Wijncervelaat.
Eigenlijk vleeswaren die bij voorkeur droog zijn en weinig overbodig vocht bevatten.
* IJsbergsla (krop of voorgesneden, uitgelekt)
* Huishoudfolie

Berekenen:
1 pak wraps (6), 1/2 kuipje room"kaas", 4 à 5 plakjes beleg PER wrap (afhankelijk van hun grootte)

Werkwijze:
Smeer de wrap helemaal in met een laagje room"kaas", maar laat de randen vrij (cm)
Verdeel het beleg, maar laat het elkaar niet overlappen. De wrap hoeft ook niet helemaal bedekt te zijn.
Bedenk hoe groot je de uiteindelijke stukken wilt gaan snijden, en beleg die delen zeker.

Verdeel een handje ijsbergsla over de wrap, en rol deze vervolgens vrij strak op. De bedoeling is dat hij niet uitrolt als hij uit het folie komt.
Rol de wrap zo in een stuk huishoudfolie dat de uiteinden even ingepakt worden. (kort wikkelen)

Hoe meer je op de wrap legt, hoe lastiger deze op te rollen is. Je drukt het eruit namelijk.

Leg alle wraps wanneer je klaar bent in de koelkast zodat ze steviger worden. Zeker een uurtje. Een nachtje is beter.
Invriezen lijkt me niet lekker.. de smeer"kaas" en de sla kunnen daar niet goed tegen denk ik.

Haal ze pas uit de koelkast als je ze nodig hebt, koud zijn ze het lekkerst. (Uit het folie, als je ze op tafel zet)
De wraps door de helft is maaltijdmaatje, in 3-en zijn snacks en kleiner is zonde van je tijd :P

Je kan ze hooguit 2 dagen bewaren, mits gekoeld, daarna worden ze klef.

Kosten:
Afhankelijk van de prijs van de zalm, ben ik doorgaans rond de € 35,- kwijt..
Maar dan heb ik 18 wraps (6x zalm, 6x kalkoen, 6x salami), 3 bakjes smeer en 2 zakken sla.
Wanneer verdeeld in 3 = 54 stukken. MEEER dan voldoende.

Succes en Enjoy !
"Er zijn van die dagen waarbij je de koffiepoeder gewoon direct door je neus
naar je hersens wilt snuiven"
"You're young only once, but you can be immature forever"

Gebruikersavatar
Frank
Honda ST1300
Berichten: 6611
Lid geworden op: 28 sep 2008, 20:33
Locatie: Strijen (NL)
Contacteer:

Re: Lekkere recepten (alleen recepten vermelden !!!) *

#20 Bericht door Frank » 10 aug 2013, 15:33

De bedankjes aan Kim mogen hier geplaatst worden: http://www.honda-deauville.nl/forum/php ... &start=120" opent="in(nieuw);venster;

Hier graag alleen de recepten, zoals de titel met * vermeldt!
Afbeelding

Een dag niet gereden, is een dag geen plezier gehad!

BertG

Maiskoeken

#21 Bericht door BertG » 10 aug 2013, 17:48

Ingrediënten (voor 4 personen)
85 gram zelfrijzend bakmeel
340 gram maïskorrels uit blik (uitlaten lekken)
75 gram geraspte kaas (lekker pittig)
3 losgeklopte eieren
1 eetlepel boter
½ prei
snuf zout
snuf kurkuma (optioneel)
theelepel curry (optioneel)
theelepel nootmuskaat (optioneel)
2 eetlepels sojasaus

Bereidingswijze:
Eerst de maïs goed laten uitlekken in en zeef of vergiet (vocht zoveel mogelijk verwijderen)
Doe de mais in een schaal en voeg de geraspte kaas toe en goed mengen.
Maak in het midden een kuiltje. Giet de eieren daarin en opnieuw goed mengen.
Maak van de inhoud uit de schaal 6 gelijke delen.

Tip: weeg eerst de lege kom, weg de kom met mengsel, bereken de inhoud zonder kom en deel dat door 6.
Smelt de helft van de boter, of beter gebruik je olie, en doe er drie porties maïskoek in een stukje uit elkaar.

Ik leg een chromen bakring van de Blokker in een klein koekepannetje (grootste ring van set van 3).
Daarin een portie en dat met een lepel aandrukken tot een compact geheel. Dan de bakring voorzichting weghalen.
Na 3 minuten bakken met een spatel de maiskoek op een schoteltje leggen. Verwarm opnieuw olie in de pan.
Dan de maiskoek met een 2e schotel erop omdraaien, en in de pan om in 3 minuten de tweede kant af te bakken.


Ik heb ze ook gebakken in een klein pannetje frituurvet op een vlammetje (heb geen elektrische frituurpan).
Maar dat is best listig vanwege het vocht in het mengels dat spettert.
Al moet ik wel zeggen dat ze er dan nog mooier uitkomen is er een groter risico op vlam in de pan en het spettert meer!
Wel de baktijd verkorten!
Laatst gewijzigd door BertG op 10 aug 2013, 17:58, 1 keer totaal gewijzigd.

BertG

Garnalenmaaltijdsalade met slanke dressing

#22 Bericht door BertG » 10 aug 2013, 17:51

Specificaties: hoofdgerecht, 4 personen, 20 min

Ingrediënten
1 zak krieltjes (450 g)
1 pak tuinerwten (diepvries, 450 g Biologisch)
4 tomaten
1 ui
5 eetlepels fritessaus (pot a 400 ml)
1 zakje salademix ui-bieslook (per 3 zakjes, saladbar)
2 bakjes roze garnalen (a 125 g)

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie: 380 kcal
Eiwit: 23 g
Vet: 3 g
Koolhydraten: 65 g

Type: slank, salades, hollands, vis, biologisch

Bereiden
Krieltjes in 5 min. gaarkoken, laten uitlekken en iets laten afkoelen. (Liever iets te rauw dan iets te gaar ivm nagaren!)
Tuinerwten volgens gebruiksaanwijzing koken, laten uitlekken en iets laten afkoelen.
Tomaten in plakjes snijden.
Ui pellen en snipperen.
Fritessaus losroeren met salademix.
Aardappels, doperwten, grootste deel garnalen en dressing mengen.
Tomatenplakjes over vier borden verdelen.
Salade erop scheppen en met rest garnalen garneren.
Lekker met sneetjes geroosterd bruinbrood.

BertG

Italiaanse maaltijdsalade

#23 Bericht door BertG » 10 aug 2013, 17:55

Specificaties: Hoofdgerecht, 4 personen, 25 min, vegetarisch

Ingrediënten
300 g farfalle (pasta) ongekookt (=710 gr gekookt)
2 doosjes cherrytomaatjes (a 250 g)
1/2 ui
2 bolletjes mozzarella (kaas, a 125 g)
50 g groene olijven zonder pit
6 zongedroogde tomaten op olie (of 1 potje a 200 gr. / 120 gr. uitgelekt)
1/2 dl bread dipping olijfolie (fles a 250 ml)
zout en versgemalen peper
evt. 1 eetlepel geraspte oude kaas
evt. kappertjes naar behoefte

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)Energie: 635
kcalEiwit: 27 g
Vet: 32 g
Koolhydraten: 59 g

Type: pasta, italiaans, vegetarisch, snel, picknick

Bereiden
Farfalle beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
In vergiet afgieten en afspoelen onder koud stromend water.
Tomaatjes wassen en halveren. Ui pellen en snipperen.
Mozzarella in blokjes snijden.
Olijven halveren.
Zongedroogde tomaten in reepjes snijden.
Farfalle vermengen met twee soorten tomaat, ui, mozzarella, olijven en olijfolie.
Op smaak brengen met zout en peper.
Lekker met focacciabrood, besprenkeld met Bread Dipping.

Tip
In plaats van bread dipping olie, kunt u olijfolie extra vierge zonder kruiden gebruiken, of wat gedroogde of verse Italiaanse kruiden door de olie roeren.

Dit is bijna dezelfde salade die je bij AH kunt kopen als maaltijdsalade.
Laatst gewijzigd door BertG op 10 aug 2013, 17:57, 1 keer totaal gewijzigd.

BertG

Sperziebonen salade

#24 Bericht door BertG » 10 aug 2013, 17:57

Specificaties: Voor 2 personen, klaar in 15 minuten

Ingrediënten
250 gram sperziebonen
½ ui
½ teentje knoflook
2 theelepels geraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout naar smaak
2 theelepels walnoten

Wil je deze salade als hoofdgerecht serveren?
Dan alle ingrediënten x 2.

Dressing
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepels witte wijnazijn
Zout en peper naar smaak
2 theelepels verse dragon

Benodigdheden
Koekenpan
Kookpan
Grote platte schaal
Grote kom

Voorbereiding
1. Snijd het uitje fijn
2. Pers de knoflook uit
3. Was de sperziebonen en snijd de puntjes eraf (bonen niet doorsnijden)
4. Kook de sperziebonen ongeveer 3 à 4 minuten (iets zout in water)
5. Giet de sperziebonen af en spoel ze onder koud water af (goed laten uitdruipen)
6. Doe de sperziebonen in een schaal

Bereidingswijze
1. Doe de olie, witte wijnazijn, zout en peper naar smaak bij elkaar, goed mengen totdat je een dressing krijgt
2. Voeg de ui, knoflook en de kaas toe aan de bonen
3. Giet de dressing over de salade
4. Zet de salade minstens 30 minuten in de vriezer
5. Breng de salade eventueel over in platte schaal
6. Maak de walnoten klein en verwarm ze even kort in de pan (zonder olie)
7. Strooi deze ter decoratie over de salade
8. Serveer de salade binnen 10 minuten

Wil je deze salade als hoofdgerecht serveren? Doe dan alle ingrediënten x 2.

Gebruikersavatar
Marcel
Honda NT700VA
Berichten: 11095
Lid geworden op: 04 mar 2010, 22:02
Locatie: Oegstgeest (NL)
Contacteer:

Re: Lekkere recepten (alleen recepten vermelden !!!) *

#25 Bericht door Marcel » 02 feb 2020, 19:46

Oosterse stampot

Stamppot wordt traditioneel gemaakt met echte Hollandse groenten. Wil je echter eens iets anders, dan is het leuk om met andere ingrediënten te experimenteren. Chinese kool is bijvoorbeeld erg lekker door een stamppot heen, vooral als je er exotische kruiden in verwerkt, zoals in dit recept voor stamppot met Chinese kool.

Ingrediënten (voor vier personen)
1 kilo kruimige aardappels
125 gram magere spekreepjes
1 Chinese kool
1 ui
1 teentje knoflook
1 zakje nasikruiden
peper en zout

Bereidingswijze
Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en zet ze in ruim water met een snuf zout op het vuur. Breng aan de kook en kook in ongeveer 20 minuten gaar.

Pel en snipper ondertussen de ui en het teentje knoflook. Maak de Chinese kool schoon en snijd hem in dunne reepjes. Zorg ervoor dat je de kool goed uit laat lekken. Doe de nasikruiden in een kommetje en schenk er 1 deciliter heet water op. Roer tot een papje.

Bak de spekreepjes in een droge pan knapperig. Voeg de ui en knoflook toe en fruit minstens 2 minuten op halfhoog vuur, of tot de ui glazig is. Voeg het kruidenpapje toe en schep alles goed om. Zet het vuur laag en laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de Chinese kool en de spekjes toe en verwarm het geheel nog even terwijl je blijft omscheppen. Serveer direct.

Variatietips
Laat de spekjes weg en serveer de stamppot met een Hollandse bal gehakt met jus. Je zult in dit geval de stamppot wellicht iets meer op smaak moeten brengen met peper en zout.

Wil je de stamppot extra pittig maken? Voeg dan een lepel sambal toe aan het kruidenpapje.
Bij vlagen ben ik geniaal, maar meestal is het windstil...
Foto's van tourritten, knutselprojecten en meer......

Plaats reactie

Terug naar “Praatcafe”