Het Goede Doel....of niet?

Op 10-06-2018 hebben we de HDC Goede Doelenrit gereden welke dit jaar in het teken stond van de Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMvG), een mooi goed doel…..of niet?

Even een kort verslag van de dag…. Welke begint met het verzamelen van alle deelnemers op de startlocatie bij Woning Stichting Woensdrecht in Hoogerheide (NB).

Een voor een komen de deelnemers binnen waaronder ook enkele vertegenwoordigers van de Stichting SMvG. Aan sommige is duidelijk te zien welke handicap ze hebben. Bij andere is dat minder duidelijk. Als een van de deelnemers binnen komt lopen, lijkt er niets aan de hand, maar ook deze persoon rijdt op een aangepaste motor. Het missen van een deel van het onderbeen maakt het noodzakelijk dat de motor hiervoor aangepast is.

Ook verschillende leden van de HDC hebben de weg naar het startpunt kunnen vinden. Na de gebruikelijke koffie, dit keer zonder appeltaart, noemt de voorzitter nog even de verschillende groepen en wie daar allemaal in zitten. We rijden met drie groepen van 7 motoren: in totaal 27 man en vrouw. De deelnemers van de SMvG worden netjes verdeeld over de groepen zodat ieder HDC lid ook een indruk kan krijgen van de handicap van betreffende persoon en de aanpassing die daarvoor is gedaan aan de motor.

Ook de route is weer netjes geregeld en verzorgd. Afwisselend en divers, zelfs een stukje Belgie wordt meegenomen. Hoewel het redelijk fris is in de ochtend loopt de temperatuur als snel op. Op het lunchpunt hebben Koen, Jolanda en de kids zich uitgesloofd om een eenvoudige maar gevarieerde en voedzame lunch te presenteren, hetgeen uitstekend gelukt is. Een ieder eet zijn buikje vol en rond in de tuin van hun “mini landgoed”. De tombola was een doorslaand succes en de winnaar ging met een mooi poetspakket voor de motor naar huis. Eens kijken of hij  zijn prijs ook daadwerkelijk gaat gebruiken.
Een enkeling plukt nog even een framboos van een struik aan het bospad. Gezien de hitte had een duik in het zwembad niet misstaan, maar helaas zit hier geen water in….

In het tweede deel van de route worden nog enkele bospaden meegenomen om de off-road kwaliteiten van de verschillende motoren nog even te testen. Iedereen is er ongeschonden overheen en doorheen gekomen en zo komen we weer op het startpunt terug.
Daar wordt nog even nagepraat en de cheque van de opbrengst overhandigd aan de voorzitter van de SMvG welke deze in dank aanvaard. Ook de organisatoren worden nog even bedankt en dan gaat iedereen weer huiswaarts. Het was een mooie dag voor een goed doel….of niet?

Bij de organisatie van deze rit zijn de Deauco’s niet over 1 nacht ijs gegaan. We kennen allemaal de bekende goede doelen zoals het KWF en dergelijke….. Maar wat maakt een goed doel een goed doel? Is de SMvG ook een goed doel? Het blijkt dat de meningen daarover verdeeld zijn.

Veel goede doelen hebben een ANBI certificering. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut.
Bij de organisatie heeft de HDC gepoogd de aankondiging te geplaatst te krijgen op specifieke Facebook pagina’s. Sommige van deze pagina’s wezen het verzoek af omdat de SMvG geen ANBI certificaat heeft……maar maakt dat de SMvG een minder of zelfs geen goed doel?

Wie meegereden heeft met de rit zal onderkennen dat de SMvG in ieder geval goed werk doet of mooi werk levert. Zonder aanpassingen aan de motor kan een aantal gehandicapten gewoon niet meer hun hobby uitoefenen, of wellicht gaan ze zelfs met de motor naar hun werk. Wij als Deauvillers kennen dat laatste maar al te goed

Waarom wordt zo’n stichting dan niet voorzien van een ANBI certificaat door de belastingdienst? De SMvG heeft tweemaal een met redenen omklede aanvraag ingediend. Beide zijn afgewezen omdat het “algemeen nut” blijkbaar onvoldoende is.

Inmiddels weten de deelnemers van de Goede Doelenrit wel beter. Iedereen heeft zich op deze dag, gehandicapt of niet, uitstekend vermaakt en met eigen ogen kunnen zien dat ook gehandicapten met enkele aanpassingen volledig in staat zijn om motor te rijden en deel te nemen aan toerritten. Dat draagt o.a. bij aan het welzijn van betreffende personen en dient hiermee in ieder geval ook, hoewel misschien maar voor een klein deel, het algemeen nut.

De HDC is in ieder geval trots dat wij een bijdrage hebben kunnen leveren aan de doelstellingen van de stichting. De opbrengst van de Goede Doelenrit was Euro 775,=. Want wat ons betreft kan een niet ANBI organisatie dus zeker een goed doel zijn.

Voor niet weet wat de stichting doet, verwijzen we even naar de website: http://www.smvg.nl waar je alle informatie vindt. Kort gezegd helpt de stichting bij het aanpassen van motoren zodat ook gehandicapten motor kunnen (blijven) rijden.

De Deauco's

Uit ons foto-album

DSC_3974.jpg