Herfstrit

Hoogtepunt van het motorseizoen

Eén keer per jaar rijden we met onze clubleden een fantastische buitenlandrit, de Herfstrit. In de regel vindt deze plaats in de maand september. Om de drie jaar wisselen we van locatie en hotel. Tot op heden hebben we vooral in de Eifel, de Moezel, Luxemburg en het Sauerland gereden. Goed bereikbaar vanuit een verzamellocatie in Nederland, waardoor we al na een korte reis in een afwisselend landschap met mooie bergen mogen vertoeven.

Wat oorspronkelijk begon met een tweedaagse rit, bestaande uitsluitend uit een heen- en terugrit, werd als snel een driedaagse rit. Aanvankelijk de eerste jaren met een zeer klein deelnemersaantal, maar uitgroeiend naar het huidige nog steeds groeiende aantal van ongeveer 35 clubleden. In 2019 werd de Herfstrit, vanwege het jubileumjaar, zelfs een vierdaags fenomeen. Inmiddels is de herfstrit niet meer weg te denken uit de activiteitenagenda van de Honda Deauville Club. Aanmelden kan vaak al in het begin van het jaar. De deelnemers boeken dan zelf hun kamers in het afgesproken hotel. Meestal zit het hotel dan ook snel vol.

De herfstrit heeft een gemoedelijk en gezellig karakter. We zijn immers vier dagen met elkaar op pad. Dit begint al ’s morgens vanaf het gezamenlijke ontbijt tot het drankje of wandeling ’s avonds na het diner. Oh ja, en ergens tussen dat ontbijt en diner wordt ook nog eens dagelijks een onvergetelijke motorrit gereden. De routemakers ontwerpen overigens deze mooie, bochtige of glooiende ritten. 

Om de groep deelnemers wat te mixen, zijn iedere dag de groepen anders van samenstelling. We proberen hierbij een leuke mix te maken van personages en rijkwaliteiten, zodat iedereen het naar zijn/haar zin heeft en er ook lekker gereden kan worden. Iedere groep bestaat uit ongeveer 6 motoren. We proberen de groepen dus klein en overzichtelijk te houden. Het rijden van routes in het buitenland vergt namelijk een andere vaardigheid dan het rijden van routes in ons platte Nederland. Enige (gevorderde) motorbeheersing tijdens deze activiteit is wenselijk. Haarspeldbochten nemen met een gepaste snelheid en de juiste techniek is nu eenmaal andere koek dan rechtdoor rijden op een N-weg.

Voor sommigen een echte uitdaging. Deze (beginnende) rijders worden dan ook met raad en daad bijgestaan. De meer ervaren rotten kunnen zich, als de route en de groep dat toelaat, wat meer uitleven. We houden de veiligheid echter in de gaten en het zal nooit te spannend worden. Daarom kun je als beginneling of onervaren rijder best deelnemen aan de jaarlijkse Herfstrit, maar dan wel met de intentie dat je moeite doet om mee te komen met de groep. We zoeken geen grenzen op en houden ons aan de lokale verkeersregels, maar verwachten wel van je dat je goed aansluit binnen de motorgroep en geen gaten laat vallen. Dit geldt uiteraard ook voor het rijden in groepjes op de snelweg tijdens de heen- en terugreis.

Natuurlijk kan het voor komen dat je pech krijgt met je motor in het buitenland. Gelukkig ben je dan in een groep en luidt ons motto “samen uit, samen thuis”. Daar waar mogelijk helpen we elkaar. Zorg er echter wel voor dat jouw motor voor de Herfstrit in goede staat verkeert. Controleer alles (oliepeil, vloeistofpeilen, bandenspanning, bandenprofiel, verlichting, etc…) ruim voordat je meegaat met de reis. Clubleden helpen je graag onderweg, maar we zijn natuurlijk geen sleepdienst of verzekeringsmaatschappij.

Kortom de Herfstrit is een mooie belevenis, welke door sommige clubleden als het hoogtepunt van het motorseizoen wordt gezien. 

Informatie

Voorafgaand aan en ten tijde van de Herfstrit zullen verschillende sub-menu's beschikbaar zijn waarin additionele informatie staat voor de deelnemers aan de Herfstrit.